Karesi Kaymakamlığı İnsan Hakları Kurulu ve Karesi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “Karesi’ de Hayat Bulan Değerler” Projesi kapsamında Mevlana ve İnsan Sevgisi konulu Karesi ‘de Mevlana Esintisi’ adlı program 29 Aralık 2015 tarihinde saat 14:00’de Kaymakamı Sayın Ahmet ERDOĞDU, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ramazan KONAKBAY, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları Ahmet CENGİZ,Turhan DEMİRTAŞ,Mustafa SOLAK,Hüseyin AŞIK, İl Şube Müdürü Mesut SOLAK, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Mustafa KOÇ, Eğitim Birsen Balıkesir Şube Başkanı Mehmet ÇABUK, İlçe Müftüsü Fahri SAĞLIK, İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Nalan YİĞİT, İlçe Tapu Müdürü Atilla EREN,İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Adem ÖZALP, İlçe Şube Müdürü Sami GÜNNÜ,İnsan Hakları Kurulu, idareci, öğretmen ve velilerin yoğun katılımıyla Balıkesir Lisesi Konferans Salonu’ nda gerçekleştirildi.
Karesi İlçe Milli Eğitim müdürümüz Sayın Ramazan KONAKBAY “Bu gün, 8 asır uzaktan asrımıza ışık tutan Mevlana’yı anmak için bir aradayız.742 sene önce dâr-ı bekaya yürüyen Mevlana bugün "Rumi" adı ile dünyanın her yerinde tanınıyor ve en büyük eseri Mesnevi, 20 dilde okunuyor.
13´üncü yüzyılın bu büyük alim, bilge ve sanatkarı, çetin ve zorlu bir istilanın ortasında, karmaşa ve kaosun hakim olduğu bir dönemde yaşadı. Acı ve umutsuzluğun kol gezdiği bir zamanda Mevlana insanoğlunu akla, imana, sabır, hoşgörü ve sevgiye çağırdı. Şems-i Tebrizi ile dostluğunun yol açtığı kıskançlık ve hüzün, onu daha fazla yazmaya sevk etti. Mesnevi, Divan-ı Kebir ve Fihi Mafih gibi ölümsüz eserlerini böyle bir ortamda kaleme aldı. Dehşetin ve savaşın ortasında inancın, metanetin, hakikatin ve güzelliğin sakin ve gür sesi oldu.
İçinde yaşadığımız dünyanın kötülüklerine, çirkinliklerine bakınca Mevlana´ya tekrar kulak vermenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görüyoruz. Savaşların, işgallerin, ırkçılığın, terörün, bağnazlığın ve ihanetin kol gezdiği bir dünyada Mevlana sığınılacak bir liman, güvenilecek bir dost, peşinden gidilecek bir mürşittir. Bir an bu çılgınlıktan sıyrılıp, "Biz kimiz, evrende varoluş amacımız nedir?" diye sorduğumuzda, Mevlana´nın bu "büyük sorulara" verilecek derinlikli ve sahici cevapları olduğunu görürüz.
Mevlana büyük bir derviş ve mürşitti. Aynı zamanda bir İslam alimiydi. O kendisini Allah´ın aciz bir kulu, Hz. Muhammed´in yolunun bir hizmetkârı ve Kur´an´ın bir "bendesi" olarak tanımlar. Bütün öğretilerini İslam inancı ile temellendirmişti. Bugün bazılarının yansıtmaya çalıştığı gibi Mevlana ne bir "yaşam gurusu" ne de iman ve amelden yoksun bir "maneviyatçı" idi.
Mevlana bu konuyu Mesnevi´nin en başında açık bir şekilde ortaya koyar:
"Ben yaşadıkça Kuran´ın bendesiyim,
Hz Muhammed´in ayağının tozuyum.
Biri benden bundan başkasını naklederse
Ondan da bîzarım, o sözden de bîzarım
Modern insan, anlık hazlarını önceleyerek yaşıyor. Eğlence kültürü ve haz alma dürtüsü hayatımızın her yanını kuşatmış durumda. Bu fâni heva ve hevesler geçici tatmin sağlar ve neticede nihilist bir anlamsızlık hakim olur. Bu boşluk içinde anlamlı bir şeylere tutunmaya çalışırız ve karşımıza aşktan, imandan, hakikatten ve güzel olandan bahseden Mevlana çıkar. Bu sebeple bazı kişiler Mevlana´nın aşk felsefesini erken bir hümanizma öğretisi olarak görüyor. Bu yanlış algı, Mevlana´nın kendi geleneğinden koparılıp, seküler-hümanist bir filozofmuş gibi yansıtılmasına sebep oluyor.
Mevlana´nın engin insan sevgisi ve hoş görüsü Allah aşkından, Yunus Emre´nin dediği gibi "yaradılanı Yaradandan ötürü sevmekten" gelir. "Gel, ne olursan ol yine gel", sözü "gel hep beraber eğlenelim" anlamında söylenmiş bir söz değildir. O bir yolculuk, bir seyr ü sefer davetiyesidir; ruhumuzu arındırmaya, nefsimizi kemale erdirmeye, hakiki ve güzel olana çıkartılmış bir davetiye…
Suretin ötesindeki manaya ulaşmak, bütün yolculukların nihai amacıdır:
Mevlana´yı "can kulağı" ile dinlemeye her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Hem kendi ruh dünyamız hem de içinde yaşadığımız dünya için. Modern dünyanın azgınlıklarına, kabalık ve çirkinliğe, yobazlık ve bağnazlığın her türüne karşı Hz. Mevlana´da pek çok inci var… Ama denizin dibindeki inciyi çıkartmak için önce denize dalmak gerekir. Denize dalmak için hazırlık yapmalı insan… Maneviyat ile kuşanıp yola çıkmalı" dedi.
Konuşmasını Mevlana’ nın yedi öğüdü ile tamamladı.
Karesi Kaymakamı Sayın Ahmet ERDOĞDU “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ve akabinde Mevlana Haftası münasebetiyle düzenlediğimiz “Karesi’ de Mevlana Esintisi” programına hoş geldiniz.
İnsan Hakları ve Mevlana deyince kuşkusuz en temel kaynak bizim son kitabımız, onun peygamberi, yaşantısı ve öğretisidir. Öz kültürümüzün en başta kaynaklarından olan Mevlana’ nın bakış açısından konuyu irdelediğimizde, Mevlana’ nın modern insan hakları belgelerinde ifade edilen ilkeleri bundan 8 asır önce daha ileri biçimde önerdiğini görürüz. Mevlana misyonunu bir evrensel savunucu gibi ifade etmiş, İnsanlık onuru özgürlük ve sosyal adaleti, düşünce dünyasının merkezine yerleştirmiştir. O sadece bir grubun değil, bütün insanlığın sevgilisidir. Batılı insan hakları anlayışını Mevlana’ nınki ile karşılaştırdığımızda eksik kaldığını görürüz” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından Sakarya İlkokulu Anasınıfı Öğrencilerinin Mevlana’nın 7 öğüdü ile ilgili gösterisi, Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğrencisi Mustafa Bilal DÖNMEZ’ in seslendirdiği “Etme’’ şiiri, İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinin hazırlamış olduğu Gitme şiiri eşliğinde semazen gösterisi, Merhaba Gazetesi sahibi Semra AMAN AKYÜREK Hanımefendinin seslendirdiği‘’Üzülme Can’’ adlı şiirin akabinde Kadriye Kemal Gürel Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin tasavvuf müziği ziyafeti izleyenleri büyüledi.‘’Mevlana Ve İnsan Sevgisi’’konulu resim, şiir, ve kısa film kategorilerinde düzenlenen yarışmaların ödül töreninde 7 öğrencimize belgeleri ve ödülleri takdim edildi.
Anasınıflarının hazırladığı pano ve sergilerin gezilmesi ile program sona erdi.