8517
14:04
24.09.2019

 

SINIF ÖĞRETMENİ İLE GENEL BİLGİ VE MESLEK DERSLERİ ÖĞRETMENLERİNİN FİİLEN GİREBİLECEĞİ AZAMİ DERS SINIRI

Öğretmenlerin fiilen girebilecekleri azami ders sınırının 40 saat olduğu yönünde çok yaygın olan bir uygulama mevcut. Aşağıdaki mevzuat hükümleri ile öğretmenlerin fiilen girebilecekleri azami ders sınırlarını ele alacağız.

Ek Ders Kararının 5. 6. 7. 8. 9. 17. ve 26. Maddelerinde;

Aylık karşılığı ders görevi

MADDE 5- (1) Kapsama dâhil örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli;

a) Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları haftada 6 saat,

b) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri haftada 18 saat,

c) Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri haftada 15 saat,

ç) Atölye ve laboratuvar öğretmenleri haftada 20 saat, ders okutmakla yükümlüdürler. Bu yükümlülük öncelikle alanlarında, alanlarında ders bulunmayanlara ise ihtiyaç hâlinde ve istekleri üzerine alanları dışında ders görevi verilmek suretiyle yerine getirilir.

 

Ek ders görevi

MADDE 6- (1) Kapsama dâhil örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli olup, aylık karşılığı ders görevini tamamlayan;

a) Müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarına haftada 6 saate,

b) Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenlerine 6 saati zorunlu olmak üzere haftada 15 saate,

c) Atölye ve laboratuvar öğretmenlerine 20 saati zorunlu olmak üzere haftada 24 saate, kadar alanlarında, alanlarında ek ders görevi verilemeyen veya kısmen verilebilenlere, ihtiyaç halinde ve istekleri üzerine alanları dışında da ek ders görevi verilebilir.

(2) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri ile okuma-yazma kurs öğretmenlerinin aylık karşılığı okutmak zorunda oldukları ders saati dışında ilgili mevzuatına göre fiilen okuttukları her ders saati zorunlu ek ders görevi sayılır. Ancak, bu şekilde verilecek ek ders görevi haftada, okul öncesi öğretmenlerinden anaokulları ile kız teknik öğretim okul ve kurumları bünyesindeki uygulama sınıflarında görevli olanlar için bir sınıfta bir öğretmenle tam gün eğitim yapılması şartına bağlı olarak 24 saati, diğer ana sınıflarında görevli öğretmenler ile sınıf ve okuma yazma kurs öğretmenleri için 12 saati geçemez.

 

Yetiştirme, okuma -yazma ve uyum kursları

MADDE 8- (1) Bu Kararla belirlenen azamî ek ders görevi ve ek ders görevinden sayılan ders saatleri dışında olmak üzere;

a) Ders yılı içinde;

1) İlgili mevzuatına göre, dönem içinde herhangi bir nedenle derslerin yapılamadığı günler için dönem içinde veya dönem sonunda düzenlenen eğitim faaliyetleri ve yetiştirme programları ile ikinci yarıyıl sonunda bazı derslerden yetersizliği görülen öğrenciler için düzenlenen yetiştirme kurslarında veya programlarında,

2) Tam gün tam yıl eğitim yapılan meslekî ve teknik okul ve kurumlarda bu programlar için,

3) (Değişik Alt Bent-BKK 2017/10010) Yurt dışında çalışan vatandaşlarımızın çocukları, ortak dil ve kültür birliği bulunan soydaşlarımız ile ülkemizde geçici koruma altında bulunan yabancı uyrukluların toplumumuza ve eğitim sistemimize uyumlarını sağlamak amacıyla açılan kurslarda,

4) Okuma-yazma kurslarında,

5) İşsizlikle mücadele projesi çerçevesinde yapılan beceri kazandırma ile ilgili eğitim programlarında,

6) Açık öğretim kurumları öğrencilerinin, örgün eğitim kurumlarında gördükleri yüz yüze eğitim uygulamalarında,

7) (Ek Alt Bend C.K. 2018/51-RG 31.08.2018/30521) İlkokul 4 üncü veya 3 üncü sınıfta bulunmakla birlikte Türkçe ve Matematik derslerinden Bakanlıkça belirlenen asgari kazanımları edinememiş olduğu tespit edilen öğrencilerden; 4 üncü sınıfta bulunanlar için bu alt bendin yayımı tarihinden itibaren 2018-2019 ders yılı süresince, 3 üncü sınıfta bulunanlar için ise bu alt bendin yayımı tarihinden itibaren, bu dersler için her öğretim yılında toplam 160 saati geçmemek ve 10 öğrenciye kadar bir öğretmenin görevlendirilmesi kaydıyla yapılacak eğitimler kapsamında, görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere haftada 10 saate kadar,

b) Yarıyıl ve yaz tatillerinde;

1) Eğitim yapılan her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında,

2) (a) bendinin 3 ve 4 numaralı alt bentlerinde sayılan kurslar ile 6 numaralı alt bendinde sayılan eğitim faaliyetlerinde, görevlendirilen yönetici ve öğretmenlerden alanı atölye, laboratuvar ve kurs öğretmenliği olanlara haftada 44, diğerlerine haftada 30 saate kadar,ek ders görevi verilebilir.

(2) Bu madde kapsamında belirtilen eğitim faaliyetlerinde cumartesi ve pazar günleri ile

yarıyıl ve yaz tatillerinde fiilen yerine getirilen ders görevleri, ek ders ücreti karşılığında verilir.

(3) Cumartesi ve pazar günleri, bu madde kapsamında belirtilen eğitim faaliyetlerinde görev yapan okul/kurum yöneticilerinden birine fiilen görev yaptıkları anılan günler için 2 saat ek ders ücreti ödenir. Yöneticilere, fiilen ders okuttukları süreler hariç olmak üzere yönetim görevine bağlı olarak bunun dışında bu madde kapsamında ayrıca ek ders ücreti ödenmez.

 

Ders ücreti karşılığında görevlendirme

MADDE 9- (1) Öğretmen sayısının yetersiz olması hâlinde;

a) Yüksek öğrenimli olmak koşuluyla;

1) (Değişik :24/9/2012-2012/3773 B.K.K.) Bu Karar kapsamındaki yönetici ve öğretmenler dışındaki resmî görevliler ile sınıf öğretmenlerine ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate,

2) (Değişik Alt Bent-BKK 2017/10010) Resmî görevi bulunmayanlar ile emeklilere okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim, özel eğitim ve yaygın eğitim kurumlan ile yabancı uyrukluların eğitim gördüğü geçici eğitim merkezlerinde haftada 30 saate, kadar ek ders görevi verilebilir.

b) İlgili mevzuatında belirtilen esaslara göre uzman ve usta öğretici olarak nitelendirilenlerden;

1) Resmî görevi bulunanlara haftada 10 saate,

2) Resmî görevi bulunmayanlara haftada 40 saate,

kadar okul öncesi, meslekî ve teknik orta öğretim, özel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders görevi verilebilir.

 

Ders dışı eğitim çalışmaları

MADDE 17- (1)Ders dışı izcilik, beden eğitimi ve spor çalışmaları, halk oyunları ve güzel sanatlarla ilgili dallar ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) koordinesinde ilköğretim -ve ortaöğretim öğrencilerine yönelik olarak yürütülen bilim olimpiyatları ve proje çalışmaları kapsamında fiilen çalışma yaptıran öğretmenlere; aylık karşılığı ders, ek ders ve hazırlık ve planlama görevi saati sayısınabakılmaksızın, her bir saat çalışma karşılığında gündüz ücreti üzerinden, haftada azamî 6 saati geçmemek üzere, her bir ders saati başına 1 saat ek ders ücreti ödenir. Ancak, bir ders yılında bu kapsamda ödenecek toplam ek ders saati sayısı, okulun bir ders yılındaki toplam ders saati sayısının %5'ini geçemez. Bu etkinliklerde görev alacak öğretmenlerde aranacak nitelikler, her bir etkinlik için aranılacak en az öğrenci sayısı ile benzeri diğer hususlar Bakanlıkça belirlenir. Etkinlik programları okul müdürlüklerince hazırlanır ve millî eğitim müdürlüklerince onaylanır.

(2) Vekâleten atananlar dâhil yöneticilere, bu madde kapsamında ek ders görevi verilmez.

 

Diğer okul ve kurumlarda ders görevi

MADDE 26- (1) Bu Karar kapsamında bulunan yönetici ve öğretmenlere, aslî görevlerini aksatmamak ve aylık karşılığı ders görevlerini tamamlamak kaydıyla; Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda, diğer kurumlara bağlı okullar ile yüksek öğretim kurumlarında, ücretleri görev aldıkları okul veya kurumca ödenmek üzere ek ders görevi verilebilir. Ancak, bu tür görevlendirmelerde verilecek ek ders görevi, kendi okullarında veya dengi okullarda haftada aylık ve ücret karşılığı okuttukları ek ders saati sayısı toplamını dolduranlar bakımından haftada 10 saati geçemez.

(2) Bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen yönetici ve öğretmenlere, bu Kararın 7, 8 ve 9 uncu maddelerine göre verilen ek ders görevleri istisnadır.

Yukarıdaki mevzuat hükümleri neticesinde;

1-Kararın 5. Maddesine göre genel bilgi ve meslek dersi öğretmeninin aylık karşılığı ders görevi 15, sınıf öğretmeninin ise 18 saattir.

2-Kararın 6. Maddesine göre genel bilgi ve meslek dersi öğretmeninin azami girebileceği ek ders saati sayısı 15, sınıf öğretmeninin ise 12'dir.

3-Kararın 8. Maddesine göre azami ek ders görevi ve ek ders görevinden sayılan hallerin dışında olmak üzere (kararın 6. Maddesi ve diğer maddelerdeki ek ders saati sayısının dışında olduğu belirtilmiş) genel bilgi ve meslek dersi öğretmenleri DYK kapsamında 10 saat, sınıf öğretmenleri İYEP kapsamında 10 saat ek ders karşılığı görev alabilir.

4-Kararın 9.maddesinin (a).bendinin alt (1). bendinde sınıf öğretmenlerinin 8 saate kadar ilköğretim, ortaöğretim ve yaygın eğitim kurumlarında derse girebileceği yazmaktadır. Kararın bu maddesinde sadece sınıf öğretmenliği unvanına atıfta bulunulduğundan sınıf öğretmenleri, bu kapsamda 8 saat destek eğitim veya evde eğitim gibi eğitim faaliyetlerinde ek ders karşılığı görev alabilirler.

5-Kararın 17 Maddesinde; aylık karşılığı ders, ek ders ve hazırlık ve planlama görevi saati sayısına bakılmaksızın, her bir saat çalışma karşılığında gündüz ücreti üzerinden, haftada azamî 6 saati geçmemek üzere, her bir ders saati başına 1 saat ek ders ücreti ödenir. denilmekte olduğundan sınıf öğretmeni ve genel bilgi ve meslek dersi öğretmeni haftada azami 6 saat bu kapsamda ek ders karşılığı görev alabilir.

6-Kararın 26. Maddesinin 1. Bendinde; Bu Karar kapsamında bulunan yönetici ve öğretmenlere, aslî görevlerini aksatmamak ve aylık karşılığı ders görevlerini tamamlamak kaydıyla; Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda, diğer kurumlara bağlı okullar ile yüksek öğretim kurumlarında, ücretleri görev aldıkları okul veya kurumca ödenmek üzere ek ders görevi verilebilir. Ancak, bu tür görevlendirmelerde verilecek ek ders görevi, kendi okullarında veya dengi okullarda haftada aylık ve ücret karşılığı okuttukları ek ders saati sayısı toplamını dolduranlar bakımından haftada 10 saati geçemez. Yukarıdaki maddenin 1.bendine göre bu madde kapsamında ek ders görevi verilebilmesinin şartlarından birinin aylık karşılığı ders görevi olduğu dikkat çekmekle birlikte kendi okullarında ve dengi okullarda okutulan aylık ve ek ders karşılığı dolduranlar bakımından(kararın 5. Ve 6. Maddesine atıfta bulunulmakta) 10 saati geçemez denilmektedir.

2. bendinde ise; Bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen yönetici ve öğretmenlere, bu Kararın 7, 8 ve 9 uncu maddelerine göre(belirtilen maddeleri yukarıda ele almıştık) verilen ek ders görevleri istisna olduğu belirtilmiştir.

26.madde kapsamında görevlendirmeye Halk Eğitim Merkezlerindeki folklor kursu, okuma-yazma kursu? örnek verilebilir. Bu kapsamda görev alacak öğretmen ve yöneticilerin ek dersi görev aldığı kurumca karşılanır ve kararın 7-8-9. Maddesindeki ek ders görevlerinin istisna olduğu açıkça izah edilmiş.

 

Açıklamalar çerçevesinde

BRANŞ ÖĞRETMENİ;

Kararın 5. Maddesi kapsamında 15 saat aylık karşılığı,

Kararın 6. Maddesi kapsamında 15 saat ek ders karşılığı,

Kararın 8. Maddesi kapsamında 10 saat DYK,

Kararın 17. Maddesi kapsamında 6 saat Ders Dışı Etkinlik,

Kararın 26 maddesi kapsamında 10 saat Halk Eğitim Merkezi bünyesinde,

Haftalık toplamda 56 saate kadar fiilen derse girmesinin önünde yasal bir engel yoktur.

 

SINIF ÖĞRETMENİ;

Kararın 5. Maddesi kapsamında 18 saat aylık karşılığı,

Kararın 6. Maddesi kapsamında 12 saat ek ders karşılığı,

Kararın 8. Maddesi kapsamında 10 saat İYEP,

Kararın 9. Maddesi kapsamında 8 saat evde eğitim veya destek eğitim,

Kararın 17. Maddesi kapsamında 6 saat Ders Dışı Etkinlik,

Kararın 26 maddesi kapsamında 10 saat Halk Eğitim Merkezi bünyesinde,

Haftalık toplamda 64 saate kadar fiilen derse girmesinin önünde yasal bir engel yoktur.

Kararın 7. Maddesi kapsamında da 30 saate kadar hizmet içi eğitimlerde görev alınabilir.

Yayın Tarihi: 24.09.2019